Riigikogu sotsiaalkomisjon võtab vaatluse alla pensionipäevade edasilükkamise plaani

Riigikogu sotsiaalkomisjoni liikmed arutavad tänasel komisjoni istungil koos sotsiaalministeeriumi ja sotsiaalkindlustusameti ametnikega muudatusi, mille kohaselt makstakse alates 2025. aastast juhul, kui nn. pensionipäev satub nädalavahetusele, pensionid välja mitte reedel, vaid uue nädala kahe esimese tööpäeva jooksul.

“See plaan puudutab otseselt sadu tuhandeid inimesi ja on juba tekitanud paljudes eakates meelepaha ning segadust, samuti õigustatud proteste pensionäride organisatsioonides. Pensionipäeva nihutamise põhjendused ei kõla samas veenvalt,” ütles  sotsiaaldemokraadist komisjoni liige Helmen Kütt.

“Tunnustan sotsiaalkomisjoni esimeest Madis Timsoni, kes minu pöördumise järgselt lisas selle arutelupunkti komisjoni päevakorda. Tänu sellele saame nii põletavat teemat üsna operatiivselt koos ametnikega lahata ja otsida ka muid lahendusi,” lausus Kütt.

Järgmisel aastal langeb 5. kuupäev neljal korral nädalavahetusele, mis tähendab, et sotsiaalkindlustusameti plaani jõustumise korral saavad inimesed sama arv kordi oma pensioniraha kätte tavapärasest mitu päeva hiljem. “Pole mõtet tekitada probleeme juurde, kui töökorraldusega oleks ehk võimalik neid vältida,” avaldas Kütt lootust, et ühiselt leitakse parem lahendus.

Sotsiaalkomisjoni istung algab 21. oktoobril kell 11.10.