Priit Lomp: usaldame minister Vladimir Sveti täielikult

Riigikogu Sotsiaaldemokraatliku Erakonna fraktsiooni esimees Priit Lomp nimetas Isamaa eestvedamisel algatatud katset umbusaldada taristuminister Vladimir Sveti naeruväärseks ürituseks, mis on ette määratud läbikukkumisele.

„Urmas Reinsalu rünnak napilt nädal aega ametis olnud ministri vastu rajaneb otsitud põhjustel, et mitte öelda valedel. Svet on ühemõtteliselt kinnitanud, et Krimm on Ukraina osa, Venemaa agressorriik,  Putin kurjategija ning et Eesti peab Ukrainat toetama seni kuni Ukraina on sõja võitnud. Viimasesse on ta ka oma panuse andnud. Pärast 2022. aasta 24. veebruarit vastutas ta Tallinna abilinnapeana Ukraina põgenike vastuvõtmise ja abistamise eest, tehes seda väga tulemuslikult. Sotsiaaldemokraadid usaldavad Vladimir Sveti täielikult,“ ütles Lomp.

Lombi sõnul tegeleb opositsioon praegu Reinsalu eestvedamisel naeruväärse poliitteatriga. „Siinkohal tasub ehk meenutada, kuidas Reinsalu flirtis välisministrina Viktor Orbáni juhitud venemeelse Ungari valitsusega. Sellesama Orbáni soojad suhted Putiniga on üldteada, mida ilmestas ka Ungari peaministri hiljutine visiit Moskvasse,“ märkis Lomp.

Tema hinnangul on Isamaa süüdistused sotsiaaldemokraatide aadressil silmakirjalikud ka eestikeelsele õppele ülemineku osas. „Viimase 30 aasta jooksul on haridusministri portfell pikalt – kokku seitsmel korral – kuulunud Isamaa või selle eelkäijate poliitikutele,  kuid vaatamata sellele ei võtnud üleminek eestikeelsele õppele kuidagi vedu. Sotsiaaldemokraadid seisavad eestikeelse hariduse eest, kuid me tegeleme selle küsimusega sisuliselt,“ märkis Lomp.

„Natuke on Urmas Reinsalust isegi kahju. Ta on praegu nii-öelda tippvormis, aga eelmise aasta märtsis peetud kontrollvõistlustel ei pääsenud ta olümpiale, mis selgitab tema üliaktiivsust,“ lisas Lomp.